Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 35 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy paprykę na drugą stronę. Wyjmujemy ją, kiedy skórka zacznie przypiekać się na czarno. Przekładamy paprykę na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 30 min. Następnie zdejmujemy skórkę.
Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili. Smażymy kilka minut, dodając po chwili paprykę. Całość zalewamy bulionem i sokiem z pomarańczy. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką skórki startej z pomarańczy. Gotujemy i blendujemy na gładki krem.
„Słodycz pieczonej papryki, ostry posmak chili i aromat pomarańczy – niech połączą się w tej lekkiej, doskonałej zupie! Polecam na cesarski obiad lub kolację.”
0,06 kg
117,50 zł/1 kg
1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies