Krem z pieczonej papryki z nutą pomarańczy

Krem z pieczonej papryki z nutą pomarańczy
Przekąski
2
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomarańcza
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 cm papryczki chili
  • pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 35 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy paprykę na drugą stronę. Wyjmujemy ją, kiedy skórka zacznie przypiekać się na czarno. Przekładamy paprykę na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 30 min. Następnie zdejmujemy skórkę.

Krok 2

Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili. Smażymy kilka minut, dodając po chwili paprykę. Całość zalewamy bulionem i sokiem z pomarańczy. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką skórki startej z pomarańczy. Gotujemy i blendujemy na gładki krem.   

„Słodycz pieczonej papryki, ostry posmak chili i aromat pomarańczy – niech połączą się w tej lekkiej, doskonałej zupie! Polecam na cesarski obiad lub kolację.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
70
 

14,25 zł/1 kg

5
89
 

0,04 kg

147,25 zł/1 kg

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
85
 

5,70 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
50
 

2,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu