Krem z pieczonej papryki z nutą pomarańczy

Krem z pieczonej papryki z nutą pomarańczy
Przekąski
2
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomarańcza
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 cm papryczki chili
  • pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 35 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy paprykę na drugą stronę. Wyjmujemy ją, kiedy skórka zacznie przypiekać się na czarno. Przekładamy paprykę na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 30 min. Następnie zdejmujemy skórkę.

Krok 2

Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili. Smażymy kilka minut, dodając po chwili paprykę. Całość zalewamy bulionem i sokiem z pomarańczy. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką skórki startej z pomarańczy. Gotujemy i blendujemy na gładki krem.   

„Słodycz pieczonej papryki, ostry posmak chili i aromat pomarańczy – niech połączą się w tej lekkiej, doskonałej zupie! Polecam na cesarski obiad lub kolację.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Papryka czerwona ważona
5,99 zł/1 kg
1,32 zł
PROMOCYJNA CENA
Dary Natury Ekologiczny bulion warzywny w proszku 200 g
0,2 kg
72,95 zł/1 kg
14,59 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
3,99 zł/1 kg
3,99 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Pomarańcze ważone
6,99 zł/1 kg
1,75 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Cebula ważona
2,49 zł/1 kg
1,25 zł

Zobacz również inne przepisy