barwniki spożywcze:
Naturalne barwniki do jajek (dodane do gotującej się wody):
Dla trwalszego koloru można dodać do roztworu po kropelce octu.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i miksujemy je z chrzanem oraz majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Dodajemy do pasty chrzanowej.
Każdy barwnik wlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy po 200 ml ciepłej wody oraz po kropli octu. Do każdej miseczki wkładamy 4 połówki jajka. Czekamy chwilę, aż jajka złapią kolor. Wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Powstałą masę chrzanową nakładamy do woreczka. Odcinamy róg i wyciskamy ją do środka jajek. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Dekorujemy szczyptą ostrej papryki oraz świeżym tymiankiem.
„Połączcie wiosenne barwy na wielkanocnym stole! Niech te barwione jajka z farszem chrzanowym cieszą oko, a przy tym smakują doskonale! Idealne na Wielkanoc.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies