Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym

Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym
Przekąski
3-4
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 jajek Jakość z Natury
  • 6 plasterków szynki
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • masło do posmarowania formy
  • zielona pietruszka

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę na muffiny smarujemy masłem. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę (można też rozwałkować kromki wałkiem do ciasta). Kromkami wypełniamy zagłębienia na muffiny, tworząc koszyczki z chleba.

Krok 2

Do każdego zagłębienia wkładamy po plasterku szynki. Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko, po czym przelewamy je do muffinek. Czynność powtarzamy jeszcze pięć razy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

 

„Jajka na śniadanie są oczywistością. Jednak można je przyrządzić w sposób zaskakująco nowy i zdumiewająco pyszny. Apeluję o kulinarną kreatywność!”

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Dan Cake Chleb tostowy pszenny 500 g
0,5 kg
8,78 zł/1 kg
4,39 zł
Kotlina Natury Jaja z chowu ekologicznego różnej wielkości 10 sztuk
0,53 kg
24,51 zł/1 kg
12,99 zł
Carrefour Ser twardy tarty 40 g
0,04 kg
57,25 zł/1 kg
2,29 zł
Łaciate Masło ekstra 100 g
0,1 kg
41,90 zł/1 kg
4,19 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł

Zobacz również inne przepisy