Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym

Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym
Przekąski
3-4
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 jajek Jakość z Natury
  • 6 plasterków szynki
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • masło do posmarowania formy
  • zielona pietruszka

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę na muffiny smarujemy masłem. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę (można też rozwałkować kromki wałkiem do ciasta). Kromkami wypełniamy zagłębienia na muffiny, tworząc koszyczki z chleba.

Krok 2

Do każdego zagłębienia wkładamy po plasterku szynki. Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko, po czym przelewamy je do muffinek. Czynność powtarzamy jeszcze pięć razy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

 

„Jajka na śniadanie są oczywistością. Jednak można je przyrządzić w sposób zaskakująco nowy i zdumiewająco pyszny. Apeluję o kulinarną kreatywność!”

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

0,375 kg

15,97 zł/1 kg

12
19
 

10 szt.

1,22 zł/1 szt.

6
19
 

0,1 kg

61,90 zł/1 kg

12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród