do podania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Bakłażana przekrawamy na pół i wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min do miękkośći i zarumienienia. Wykrawamy środek za pomocą łyżki lub widelca. Przekładamy miąższ do miski. Dodajemy przetarty czosnek, posiekane drobno oliwki, pastę tahini, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość mieszamy. ( Jezeli wolimy wersję bez grudek można jeszcze dodatkowo pastę zblendować )
Bagietkę kroimy na 2-3 cm kromeczki. ( Możemy podpiec je w piekarniku nagrzanym do 160 C ok 5-7 min). Na kanapeczki nakładamy pastę z bakłażana. Nastepnie pokrojone w krążki oliwki oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dekorujemy rozmarynem lub opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi.
Możemy polać przed podaniem odrobiną oliwy.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.