do podania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Bakłażana przekrawamy na pół i wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min do miękkośći i zarumienienia. Wykrawamy środek za pomocą łyżki lub widelca. Przekładamy miąższ do miski. Dodajemy przetarty czosnek, posiekane drobno oliwki, pastę tahini, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość mieszamy. ( Jezeli wolimy wersję bez grudek można jeszcze dodatkowo pastę zblendować )
Bagietkę kroimy na 2-3 cm kromeczki. ( Możemy podpiec je w piekarniku nagrzanym do 160 C ok 5-7 min). Na kanapeczki nakładamy pastę z bakłażana. Nastepnie pokrojone w krążki oliwki oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dekorujemy rozmarynem lub opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi.
Możemy polać przed podaniem odrobiną oliwy.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies