Kanapeczki krostini z kremem z bakłażana, oliwkami i mozarellą

Kanapeczki krostini z kremem z bakłażana, oliwkami i mozarellą
Przekąski
2-3
Łatwe
1h

Składniki

  • 1/2  bagietki lub ciabatty
  • 1 bakłażan
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • garść zielonych oliwek Carrefour

do podania:

  • kulka mozzarelli Carrefour
  • zielone oliwki Carrefour
  • pomidorki koktajlowe
  • rozmaryn

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Bakłażana przekrawamy na pół i wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min do miękkośći i zarumienienia. Wykrawamy środek za pomocą łyżki lub widelca. Przekładamy miąższ do miski. Dodajemy przetarty czosnek, posiekane drobno oliwki, pastę tahini, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość mieszamy. ( Jezeli wolimy wersję bez grudek można jeszcze dodatkowo pastę zblendować )

Krok 2

Bagietkę kroimy na 2-3 cm kromeczki. ( Możemy podpiec je w piekarniku nagrzanym do 160 C ok 5-7 min). Na kanapeczki nakładamy pastę z bakłażana. Nastepnie pokrojone w krążki oliwki oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dekorujemy rozmarynem lub opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi.

Możemy polać przed podaniem odrobiną oliwy.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
99
 

1 szt.

8
49
 

0,185 kg

45,89 zł/1 kg

7
69
 

0,5 kg

15,38 zł/1 kg

1
90
 

9,51 zł/1 kg

4
59
 

0,163 kg

28,16 zł/1 kg

8
29
 

0,375 kg

22,11 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród