Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt, cukier, drożdże, cynamon oraz szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 min., aż stanie się elastyczne. Formujemy z niego kulę i trzymamy pod przykryciem 1 godz.
W międzyczasie jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i oprószamy je cynamonem, kardamonem oraz gałką muszkatołową. Podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy miód i czekamy, aż jabłka się nieco skarmelizują.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę, którą spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie i dodajemy skarmelizowane jabłka. Boki ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość pieczemy 15-20 min. do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
„Domowe wypieki to pyszności nad pysznościami. Będę chwalić je do ostatniego kęsa i ostatniego okruszka tych wyśmienitych bułeczek.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies