Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado
Przekąski
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • duże awokado
  • 2 jajka
  • łyżka tartego parmezanu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 razowe grzanki
  • plaster szynki wędzonej
  • szczypiorek

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Wydrążamy część miąższu, aby poszerzyć dziurkę. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Do wgłębienia wkładamy posiekane pomidorki koktajlowe i wbijamy po jajku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 min. 

 

Krok 2

Szynkę kroimy na plasterki, następnie w drobna kosteczkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia.  Po wyjęciu awokado z piekarnika posypujemy je podsmażona szynką, parmezanem, oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kromką podpieczonego chleba.


„Wielkanocne jajka to pole do popisów kulinarnych. Ja polecam coś specjalnego – jajko pieczone w awokado, w towarzystwie pomidorków i wędzonej szynki. Pyszności na Wielkanoc!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Awokado Hass szt.
1 szt.
2,99 zł/1 szt.
2,99 zł
5,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
0,65 kg
15,06 zł/1 kg
9,79 zł
Pomidory cherry czerwone 250 g
0,25 kg
23,96 zł/1 kg
5,99 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł
Natureza awokado duży kaliber sztuka
1 szt.
8,99 zł/1 szt.
8,99 zł
Top Jaj Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 10 sztuk
0,65 kg
17,37 zł/1 kg
11,29 zł

Zobacz również inne przepisy