Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado
Przekąski
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • duże awokado
  • 2 jajka
  • łyżka tartego parmezanu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 razowe grzanki
  • plaster szynki wędzonej
  • szczypiorek

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Wydrążamy część miąższu, aby poszerzyć dziurkę. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Do wgłębienia wkładamy posiekane pomidorki koktajlowe i wbijamy po jajku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 min. 

 

Krok 2

Szynkę kroimy na plasterki, następnie w drobna kosteczkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia.  Po wyjęciu awokado z piekarnika posypujemy je podsmażona szynką, parmezanem, oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kromką podpieczonego chleba.


„Wielkanocne jajka to pole do popisów kulinarnych. Ja polecam coś specjalnego – jajko pieczone w awokado, w towarzystwie pomidorków i wędzonej szynki. Pyszności na Wielkanoc!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
79
 

1 szt.

9
59
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

13
73
 

54,90 zł/1 kg

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

2
19
 

1 szt.

8
99
 

1 szt.

15
99
 

20 szt.

0,80 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy