Jajka po turecku z warzywami

Jajka po turecku z warzywami
Przekąski
2
Łatwe
30min

Składniki

  • 200 g jogurtu greckiego Carrefour
  • ząbek czosnku JZNC
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka słodkiej papryki Carrefour
  • łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • awokado
  • 2 garście roszponki
  • 1 ogórek
  • łyżeczka czarnuszki
  • świeży tymianek

Krok 1

Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy starty na tarce czosnek. Nastepnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2

Do gotującej się wody wlewamy ocet jabłkowy. Nastepnie za pomocą łyżki tworzymy wir. Jajko wbijamy do miseczki. Przelewamy do wody i po 2-3 min wyjmujemy. Czynność powtarzamy z kolejnym jajkiem.

Na talerzu rozprowadzamy jogurt. Następnie układamy na nim jajko. Polewamy masłem z papryką. Obok układamy roszponkę, na niej plasterki ogórka oraz połówkę awokado. Całość posypujemy czarnuszką oraz świeżym tymiankiem.