Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Top Jaj Jaja z chowu klatkowego XL 10 sztuk
0,73 kg
12,59 zł/1 kg
9,19 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Pietruszka świeża
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Masło Ekstra 200g
0,2 kg
22,45 zł/1 kg
4,49 zł
Majonez Kielecki 170 ml
0,17 l
26,41 zł/1 l
4,49 zł
Carrefour Bułka tarta 400 g
0,4 kg
5,98 zł/1 kg
2,39 zł
Mlekovita Masło klarowane 250 g
0,25 kg
50,36 zł/1 kg
12,59 zł
GOH Kiełki buraka 40 g
0,04 kg
99,75 zł/1 kg
3,99 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
6,36 zł/1 kg
1,59 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł

Zobacz również inne przepisy