Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4.5

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
99
 

1 szt.

6
39
 

0,4 kg

15,98 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,5 kg

3,99 zł/1 kg

10
59
 

0,2 kg

52,95 zł/1 kg

4
49
 
4,99 zł najniższa cena

0,17 l

26,41 zł/1 l

16
79
 

0,35 kg

47,97 zł/1 kg

36
99
 

0,5 kg

73,98 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

4
65
 

1 kg

1
25
 

0,02 kg

62,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu