Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4.5

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
49
 

10 szt.

0,65 zł/1 szt.

4
50
 

8,99 zł/1 kg

2
00
 

3,99 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

11
69
 

0,2 kg

58,45 zł/1 kg

4
79
 

0,17 l

28,18 zł/1 l

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

5
49
 

1 szt.

4
49
 

0,05 kg

89,80 zł/1 kg

3
69
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród