Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4.5

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
15 szt.
0,84 zł/1 szt.
12,59 zł
Pieczarki ważone
5,99 zł/1 kg
3,00 zł
PROMOCYJNA CENA
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Pietruszka świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Masło ekstra 200 g
0,2 kg
29,45 zł/1 kg
5,89 zł
Majonez Kielecki 170 ml
0,17 l
25,24 zł/1 l
4,29 zł
Carrefour Classic Bułka tarta 400 g
0,4 kg
7,13 zł/1 kg
2,85 zł
Mlekovita Masło klarowane 250 g
0,25 kg
47,56 zł/1 kg
11,89 zł
GOH Kiełki DUO - lucerna i por 50 g
0,05 kg
75,80 zł/1 kg
3,79 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
6,76 zł/1 kg
1,69 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy