Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4.5

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 szt.

9,99 zł

8,99 zł/1 kg

4,50 zł

3,99 zł/1 kg

2,00 zł

1 szt.

3,99 zł
4,99 zł
-20%

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

7,99 zł

0,17 l

28,18 zł/1 l

4,79 zł

0,4 kg

6,73 zł/1 kg

2,69 zł
2,85 zł
Promocja

0,25 kg

51,56 zł/1 kg

12,89 zł

1 szt.

5,49 zł

0,04 kg

99,75 zł/1 kg

3,99 zł

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1,69 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

Zobacz również inne przepisy