Do miski wrzucamy sezam biały, czarny, pestki słonecznika oraz mielone siemię lniane. Następnie wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy wodę i oliwę. Całość mieszamy aż powstanie lejąca się, gęsta masa. Przelewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C na 30 minut.
Dzień wcześniej namaczamy na noc ciecierzycę, a później gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie – ok. 40 minut. Odcedzamy ciecierzycę i przekładamy do miski lub blendera. Dodajemy pokrojonego w kawałki buraka (może być ugotowany, pieczony lub surowy), pastę tahini, drobno posiekany czosnek oraz sok z połowy cytryny. Całość blendujemy na gładki hummus. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę lodowatej wody.
Formę wyjmujemy z piekarnika. Kroimy ciasto na mniejsze krakersy i wkładamy je do piekarnika, żeby stały się bardziej chrupkie.
Hummus podajemy posypany pestkami słonecznika oraz świeżą pietruszką. Możemy skropić go również oliwą. Dodatkowo dekorujemy krakersami oraz świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. marchewką, selerem, ogórkiem.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies