Hummus z buraka z warzywami i domowymi krakersami z ziaren

Hummus z buraka z warzywami i domowymi krakersami z ziaren
Przekąski
5-8
Łatwe
1h 30min+

Składniki na krakersy:

  • 60 g pestek słonecznika Carrefour
  • 60 g sezamu jasnego
  • 60 g sezamu czarnego
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 50 g oliwy
  • łyżeczka soli

Składniki na hummus:

  • 180 g ciecierzycy suchej Carrefour
  • 5-6 łyżek pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni burak
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • oliwa
  • zielona pietruszka
  • pestki słonecznika
  • cytryna

 

  • zielony ogórek (ilość dowolna)
  • marchewka (ilość dowolna)
  • seler naciowy (ilość dowolna)

Krok 1

Do miski wrzucamy sezam biały, czarny, pestki słonecznika oraz mielone siemię lniane. Następnie wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy wodę i oliwę. Całość mieszamy aż powstanie lejąca się, gęsta masa. Przelewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C na 30 minut.
Dzień wcześniej namaczamy na noc ciecierzycę, a później gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie – ok. 40 minut. Odcedzamy ciecierzycę i przekładamy do miski lub blendera. Dodajemy pokrojonego w kawałki buraka (może być ugotowany, pieczony lub surowy), pastę tahini, drobno posiekany czosnek oraz sok z połowy cytryny. Całość blendujemy na gładki hummus. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę lodowatej wody.

Krok 2

Formę wyjmujemy z piekarnika. Kroimy ciasto na mniejsze krakersy i wkładamy je do piekarnika, żeby stały się bardziej chrupkie.
Hummus podajemy posypany pestkami słonecznika oraz świeżą pietruszką. Możemy skropić go również oliwą. Dodatkowo dekorujemy krakersami oraz świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. marchewką, selerem, ogórkiem.

Smacznego