Do dekoracji:
Do podania:
Ciecierzycę namaczamy przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody. Wody powinno być 2 razy tyle co ciecierzycy. Następnego dnia odcedzamy ją i płuczemy na sitku. Przesypujemy do garnka, zalewamy ponownie świeżą wodą i gotujemy do miękkości – ok. 45 min (ciecierzyca musi się rozpadać w palcach).
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy papryki. Pieczemy je do miękkości ok. 40 min, aż skórka się zrumieni i będzie lekko odchodzić.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, starty czosnek oraz sól. Całość blendujemy na gładka masę. Dodajemy obrane ze skórki i uprzednio upieczone papryki i ponownie blendujemy. Pod koniec wlewamy zimną wodę, aż konsystencja hummusu będzie przypominać krem. Doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką, słodką papryka oraz polewamy oliwą.
Hummus podajemy ze słupkami marchewki, ogórka czy z gałązkami selera naciowego. Spożywamy w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa.
"Gdy nie czas na posiłek, a trzeba stłumić bunt grających marsza kiszek, dobrze zjeść coś małego i sycącego. Egzotyczny hummus z polską marchewką są smacznym wsparciem."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies