Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Obieraczką do warzyw obieramy łykowatą skórę, jeśli będzie taka potrzeba.
Liście mięty oraz papryczkę chili drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce.
Do miski wyciskamy sok z 1 cytryny oraz dodajemy startą skórkę i sok z cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
Szparagi blanszujemy - zanurzamy na 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie przekładamy do lodowatej wody na kilka minut. Wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy na dużym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy szparagi na rozgrzaną patelnię i dodajmy kilka łyżek soku z miętą, skórką z cytryny i chili. Po 2 minutach szparagi odwracamy i znowu polewamy sokiem. Grillujemy przez kolejne 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Wykładamy na talerz, polewamy resztą soku ze skórką z cytryny, miętą i chili, która została na patelni. Posypujemy startym parmezanem.
Polecamy . Smacznego.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.