Grillowane szparagi z cytryną i miętą

Grillowane szparagi z cytryną i miętą
Przekąski
2
Łatwe
20min
Ocena 4

Składniki

  • 350g zielonych szparagów
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • parmezan do posypania

Krok 1

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Obieraczką do warzyw obieramy łykowatą skórę, jeśli będzie taka potrzeba. 

Liście mięty oraz papryczkę chili drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. 

Do miski wyciskamy sok z 1 cytryny oraz dodajemy startą skórkę i sok z cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.  Całość mieszamy. 

Szparagi blanszujemy - zanurzamy na 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie przekładamy do lodowatej wody na kilka minut. Wyciągamy i osuszamy  ręcznikiem papierowym.

Krok 2

 Patelnię grillową mocno rozgrzewamy na dużym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy szparagi na rozgrzaną patelnię i dodajmy kilka łyżek soku z miętą, skórką z cytryny i chili.  Po 2 minutach szparagi odwracamy i znowu polewamy sokiem.  Grillujemy przez kolejne 2 minuty i zdejmujemy z ognia. 

Wykładamy na talerz, polewamy resztą soku ze skórką z cytryny, miętą i chili, która została na patelni. Posypujemy startym parmezanem.

 

Polecamy . Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

30
99
 

1 szt.

6
99
 

1 szt.

3
91
 

~ 0,45 kg

8,69 zł/1 kg

1
15
 

1 szt.

1
79
 

1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

23
89
 

0,25 l

95,56 zł/1 l

13
69
 

0,1 kg

136,90 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu