Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh

Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh
Przekąski
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • cukinia
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 50 g kaszy bulgur Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Carrefour
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidor
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały ogórek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1

Cukinię kroimy na cienkie wstążki za pomocą obieraczki, a miękki środek z pestkami zachowujemy do przygotowania innego dania. Cukiniowe wstążki przekładamy do miski i skrapiamy cytryną, dodajemy oliwę oraz posypujemy pierzem. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 15 min.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy plasterkiem cukinii i układamy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.

 

 

Krok 2

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, następnie pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz drobno posiekanego ogórka. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy ze szparagami.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

24
99
 

1 szt.

12
99
 

0,25 l

51,96 zł/1 l

2
24
 

6,99 zł/1 kg

4
75
 

4 szt.

1,19 zł/1 szt.

7
59
 

0,4 kg

18,98 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

5
70
 

0,5 kg

11,40 zł/1 kg

2
19
 

1 szt.

8
49
 

0,047 kg

180,64 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu