Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh

Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh
Przekąski
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • cukinia
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 50 g kaszy bulgur Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Carrefour
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidor
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały ogórek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1

Cukinię kroimy na cienkie wstążki za pomocą obieraczki, a miękki środek z pestkami zachowujemy do przygotowania innego dania. Cukiniowe wstążki przekładamy do miski i skrapiamy cytryną, dodajemy oliwę oraz posypujemy pierzem. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 15 min.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy plasterkiem cukinii i układamy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.

 

 

Krok 2

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, następnie pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz drobno posiekanego ogórka. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy ze szparagami.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

La Española Oliwa z oliwek extra virgin 250 ml
0,25 l
47,56 zł/1 l
11,89 zł
Cytryny paczka 400 g
0,4 kg
14,98 zł/1 kg
5,99 zł
Carrefour Kasza bulgur 400 g (4 x 100 g)
0,4 kg
10,38 zł/1 kg
4,15 zł
Pietruszka świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
POMIDOR MALINOWY 500 G
0,5 kg
11,98 zł/1 kg
5,99 zł
BIO ogórek długi sztuka
0,45 kg
11,09 zł/1 kg
4,99 zł
Prymat Młynek Pieprz czarny 47 g
0,047 kg
152,98 zł/1 kg
7,19 zł

Zobacz również inne przepisy