Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh

Grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh
Przekąski
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • cukinia
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 50 g kaszy bulgur Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Carrefour
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidor
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały ogórek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1

Cukinię kroimy na cienkie wstążki za pomocą obieraczki, a miękki środek z pestkami zachowujemy do przygotowania innego dania. Cukiniowe wstążki przekładamy do miski i skrapiamy cytryną, dodajemy oliwę oraz posypujemy pierzem. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 15 min.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy plasterkiem cukinii i układamy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.

 

 

Krok 2

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, następnie pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz drobno posiekanego ogórka. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy ze szparagami.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Natureza - pomidory malinowe 800 g
0,8 kg
8,74 zł/1 kg
6,99 zł
La Española Oliwa z oliwek extra virgin 500 ml
0,5 l
43,78 zł/1 l
21,89 zł
Cukinia ważona
6,99 zł/1 kg
2,66 zł
Cytryny ważone
7,99 zł/1 kg
1,60 zł
Carrefour Kasza bulgur 400 g (4 x 100 g)
0,4 kg
9,73 zł/1 kg
3,89 zł
Pietruszka świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Natureza - pomidory malinowe 800 g
0,8 kg
8,74 zł/1 kg
6,99 zł
SZCZYPIOR PĘCZEK
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Prymat Młynek Pieprz czarny 47 g
0,047 kg
172,13 zł/1 kg
8,09 zł

Zobacz również inne przepisy