Focaccia z dojrzewającym serem, bazyliowym pesto i oliwkami

Focaccia z dojrzewającym serem, bazyliowym pesto i oliwkami
Przekąski
4-5
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki

  • garść oliwek Terre d’Italia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Terre d’Italia
  • 200 g sera długo dojrzewającego Reflets de France,
  • 3-4 łyżeczki pesto Reflets de France
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka soli himalajskiej

 

Krok 1

Do kubka wsypujemy drożdże i zalewamy 300 ml ciepłej wody, następnie dodajemy oliwę oraz miód i odstawiamy na 3-4 min. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy do niego rozczyn. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. Gdy stanie się elastyczne, smarujemy je oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.  

 

Krok 2

Ciasto wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i formujemy dowolny kształt. Odstawiamy na 30 min, do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C. Wierzch ciasta smarujemy oliwą oraz posypujemy solą himalajską. Wciskamy w ciasto połówki pomidorków koktajlowych oraz oliwki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy ciasto, posypujemy serem oraz smarujemy pesto i pieczemy przez kolejne 5 min. Studzimy przed podaniem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

24
99
 

0,27 kg

92,56 zł/1 kg

14
69
 

0,1 kg

146,90 zł/1 kg

6
19
 

0,25 kg

24,76 zł/1 kg

6
89
 

0,1 kg

68,90 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

11
99
 

0,25 kg

47,96 zł/1 kg

10
39
 

0,5 kg

20,78 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu