Fitburgery z indyka z cukinią

Fitburgery z indyka z cukinią
Przekąski
Ocena 5

Składniki na burgery

  • 400 g filetu z indyka Carrefour
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku Carrefour
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano Carrefour Bio
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Carrefour

Składniki na surówkę

  • 1/4 kapusty białej
  • 1 marchewka Carrefour
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • garść rukoli
  • 50 g jogurtu lub pół na pół z majonezem
  • cytryna

Bułki - wedle uznania

Krok 1

Na patelnię wlewamy oliwę. Następnie drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Doprawiamy kuminem oraz oregano. Podsmażamy kilka minut. Nastepnie dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, a po chwili pietruszkę. Doprawiamy solą. Podsmażamy kolejnych kilka minut.
Mięso mielimy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy formujemy burgery i smażymy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej ok 3 min z każdej strony.

Krok 2

Do miski wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę. Następnie pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę, cebulę w piórka i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, doprawiamy cytryną, sola oraz pieprzem.

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na dolną część nakładamy rukolę, następnie upieczonego burgera oraz 2-3 łyżki surówki. Możemy oczywiście zjeść burgery bez bułki.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

27
99
 

~ 1 kg

3
45
 

~ 0,5 kg

6,89 zł/1 kg

5
99
 

3 szt.

2,00 zł/1 szt.

1
95
 

0,008 kg

243,75 zł/1 kg

35
89
 
35,99 zł najniższa cena

0,5 l

71,78 zł/1 l

12
23
 

~ 2,5 kg

4,89 zł/1 kg

4
95
 

~ 0,45 kg

10,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu