Fitburgery z indyka z cukinią

Fitburgery z indyka z cukinią
Przekąski
Ocena 5

Składniki na burgery

  • 400 g filetu z indyka Carrefour
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku Carrefour
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano Carrefour Bio
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Carrefour

Składniki na surówkę

  • 1/4 kapusty białej
  • 1 marchewka Carrefour
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • garść rukoli
  • 50 g jogurtu lub pół na pół z majonezem
  • cytryna

Bułki - wedle uznania

Krok 1

Na patelnię wlewamy oliwę. Następnie drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Doprawiamy kuminem oraz oregano. Podsmażamy kilka minut. Nastepnie dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, a po chwili pietruszkę. Doprawiamy solą. Podsmażamy kolejnych kilka minut.
Mięso mielimy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy formujemy burgery i smażymy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej ok 3 min z każdej strony.

Krok 2

Do miski wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę. Następnie pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę, cebulę w piórka i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, doprawiamy cytryną, sola oraz pieprzem.

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na dolną część nakładamy rukolę, następnie upieczonego burgera oraz 2-3 łyżki surówki. Możemy oczywiście zjeść burgery bez bułki.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

14
00
 

~ 0,5 kg

27,99 zł/1 kg

4
55
 

0,25 kg

18,20 zł/1 kg

4
95
 

3 szt.

1,65 zł/1 szt.

1
39
 
1,39 zł najniższa cena

0,008 kg

173,75 zł/1 kg

52
49
 

1 l

6
38
 

~ 2,5 kg

2,55 zł/1 kg

3
37
 

~ 0,45 kg

7,49 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu