Fit burger z szarpanym kurczakiem, sałatką coleslaw i rukolą

Fit burger z szarpanym kurczakiem, sałatką coleslaw i rukolą
Przekąski
3
Średnie
1h

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka Jakość z Natury Carrefour
  • 3 pełnoziarniste bułki
  • 2 garści rukoli
  • łyżeczka octu jabłkowego Carrefour BIO
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju Carrefour BIO
  • 100 ml ketchupu BIO
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
  • pokrojona w cienkie paski marchewka
  • łyżka pasty tahini
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 papryczki jalapeño Carrefour
  • kolendra
  • łyżka octu balsamicznego Carrefour BIO
  • łyżka oleju Carrefour BIO

 

Krok 1

Kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce oleju, do zarumienienia, następnie rozrywamy mięso na małe kawałki, przy pomocy dwóch widelców. Na tę samą patelnię wlewamy ketchup, pół szklanki wody i ocet jabłkowy oraz wsypujemy paprykę wędzoną. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szarpanego kurczaka i dokładnie mieszamy. Po chwili wlewamy miód. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Czekamy, aż sos nieco się zredukuje.

Krok 2

Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę, drobno pokrojoną papryczkę jalapeño oraz świeże listki kolendry. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pastą tahini, octem balsamicznym oraz olejem. Mieszamy sałatkę i odstawiamy na bok. 

Bułki kroimy na pół i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Na dolną część nakładamy porcję szarpanego kurczaka, następnie sałatkę colesław oraz rukolę. Przykrywamy górną częścią bułki.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12,99 zł/1 kg

7,01 zł

0,225 l

15,07 zł/1 l

3,39 zł

0,02 kg

79,50 zł/1 kg

1,59 zł

2,99 zł/1 kg

0,75 zł

3,99 zł/1 kg

6,78 zł

0,5 kg

33,98 zł/1 kg

16,99 zł

0,5 l

26,38 zł/1 l

13,19 zł

Zobacz również inne przepisy