Faszerowane pieczarki prosto z pieca

Faszerowane pieczarki prosto z pieca
Przekąski
2-3
Średni
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 10 pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • garść orzeszków pinii

 

Krok 1

Pieczarki myjemy i odcinamy im nóżki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy 4-5 min., aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. 

Krok 2

Faszerujemy pieczarki powstałą masą szpinakową. Całość posypujemy startym parmezanem. Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20 min. Prażymy na patelni orzeszki pinii i posypujemy nimi danie tuż przed podaniem.

„Dania faszerowane to wyższy stopień kulinarnego wtajemniczenia. Dlatego zaufajcie moim kucharzom i według ich wskazówek przyrządźcie tę wykwintną przekąskę.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Pieczarki ważone
7,99 zł/1 kg
4,00 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Prymat Gałka muszkatołowa mielona 10 g
0,01 kg
109,00 zł/1 kg
1,09 zł
1,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
1,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 1 l
1 l
23,99 zł/1 l
23,99 zł
Ser Dziugas dojrzewający 12 miesięcy Fresh Pack
59,90 zł/1 kg
14,98 zł

Zobacz również inne przepisy