Faszerowane pieczarki prosto z pieca

Faszerowane pieczarki prosto z pieca
Przekąski
2-3
Średni
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 10 pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • garść orzeszków pinii

 

Krok 1

Pieczarki myjemy i odcinamy im nóżki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy 4-5 min., aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. 

Krok 2

Faszerujemy pieczarki powstałą masą szpinakową. Całość posypujemy startym parmezanem. Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20 min. Prażymy na patelni orzeszki pinii i posypujemy nimi danie tuż przed podaniem.

„Dania faszerowane to wyższy stopień kulinarnego wtajemniczenia. Dlatego zaufajcie moim kucharzom i według ich wskazówek przyrządźcie tę wykwintną przekąskę.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
00
 

0,25 kg

16,00 zł/1 kg

1
75
 

~ 0,5 kg

3,49 zł/1 kg

1
85
 

0,01 kg

185,00 zł/1 kg

1
85
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

44
99
 

0,5 l

89,98 zł/1 l

28
69
 

0,1 kg

286,90 zł/1 kg

8
99
 

0,15 kg

59,93 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu