Fasolowy pasztet z jabłkiem i żurawiną - vege

Fasolowy pasztet z jabłkiem i żurawiną - vege
Przekąski
8-10
Łatwe
1h 15min

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej Carrefour Bio (szklanka ugotowanej)
  • 200g białej fasoli Carrefour ( 2 i pół szklanki ugotowanej)
  • jabłko
  • 2 cebule
  • garść suszonej żurawiny Carrefour
  • 1/3 szklanki oleju Carrefour Bio
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki Carrefour
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Carrefour
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Carrefour
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano Carrefour
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, następnie pokrojone w kostkę jabłko. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem, papryką ostrą , wędzoną oraz oregano. Wrzucamy liście laurowe oraz jałowiec. Całość mieszamy i podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz ugotowaną fasolę. Mieszamy następnie blendujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do foremki wysmarowanej uprzednio olejem. Z wierzchu posypujemy suszoną żurawiną.

Krok 2

Pieczemy w temperaturze 200 C ok. 50 min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Pyszna alternatywa dla mięsnego pasztetu na Boże Narodzenie