Clafoutis z wiśniami w płatkach migdałów

Clafoutis z wiśniami w płatkach migdałów
Przekąski
4-5
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 150 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • masło do wysmarowania formy

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Całość ubijamy, aż masa zacznie robić się puszysta. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2

Formę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Clafoutis pieczemy w piekarniku 30 min. i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

„Clafoutis – to brzmi słodko! Polecam Wam to francuskie ciasto owocowe zarówno na ciepło, jak i na zimno, na pierwsze lub drugie śniadanie. Pyszne jest zawsze!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
59
 

0,4 kg

23,98 zł/1 kg

8
59
 

0,36 kg

23,86 zł/1 kg

8
69
 

10 szt.

0,87 zł/1 szt.

4   
39
3
79
 

1 l

-14%
7
99
 

0,5 l

15,98 zł/1 l

4
79
 

0,25 kg

19,16 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród