Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem

Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem
Przekąski
3-4
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół cukinii
  • biała  cebula
  • tymianek
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.

Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.

 

„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Ciasto francuskie 230 g
0,23 kg
22,57 zł/1 kg
5,19 zł
Kotlina Natury Jaja z chowu ekologicznego różnej wielkości 10 sztuk
10 szt.
1,18 zł/1 szt.
11,79 zł
Papryka czerwona ważona
8,99 zł/1 kg
3,60 zł
Papryka żółta ważona
9,99 zł/1 kg
4,00 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Tymianek duży, świeży
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
5,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Śmietana 18% 400 g
0,4 kg
9,98 zł/1 kg
3,99 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
1,19 zł/1 kg
1,19 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
62,50 zł/1 kg
1,25 zł

Zobacz również inne przepisy