Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem

Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem
Przekąski
3-4
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół cukinii
  • biała  cebula
  • tymianek
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.

Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.

 

„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
19,97 zł/1 kg
6,99 zł
Papryka czerwona ważona
11,99 zł/1 kg
4,80 zł
Papryka żółta ważona
19,99 zł/1 kg
4,40 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Tymianek duży, świeży
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Président Śmietana 30% 350 g
0,35 kg
17,69 zł/1 kg
6,19 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
57,50 zł/1 kg
1,15 zł

Zobacz również inne przepisy