Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem

Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem
Przekąski
3-4
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół cukinii
  • biała  cebula
  • tymianek
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.

Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.

 

„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Ciasto francuskie 230 g
0,23 kg
21,70 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
17,11 zł/1 kg
5,99 zł
6,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Papryka czerwona ważona
13,99 zł/1 kg
3,08 zł
Papryka żółta ważona
7,99 zł/1 kg
1,68 zł
Cukinia ważona
5,99 zł/1 kg
2,16 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Śmietana 18% 180 g
0,18 kg
13,28 zł/1 kg
2,39 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
57,50 zł/1 kg
1,15 zł

Zobacz również inne przepisy