Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem

Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem
Przekąski
3-4
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół cukinii
  • biała  cebula
  • tymianek
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.

Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.

 

„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
94
 

0,23 kg

21,48 zł/1 kg

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

5
70
 

14,25 zł/1 kg

3
04
 

7,99 zł/1 kg

1
50
 

2,99 zł/1 kg

5
39
 

1 szt.

3
89
 

0,4 kg

9,73 zł/1 kg

0
99
 

1 kg

1   
39
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

-14%

Zobacz również inne przepisy