Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.
Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.
„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies