Bezglutenowa pizza gryczana z szynka parmeńską i bazylią

Bezglutenowa pizza gryczana z szynka parmeńską i bazylią
Przekąski
3-4
Łatwe
30min+12h chłodzenie

Składniki na ciasto

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej Carrefour Bio
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdzy Instant Carrefour
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 i pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy Carrefour Bio

Pozostałe składniki

  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego Carrefour Bio
  • kulka mozzarelli
  • 3-4 plastry szynki serrano/parmeńskiej Carrefour
  • garść świeżych listków bazylii Carrefour Bio
  • suszone oregano Carrefour Bio

Krok 1

Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Przysypujemy do miski. Dodajemy makę kukurydzianą, cukier, sól, drożdze oraz oliwę. Następnie wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 12 h do lodówki. ( Masa jest dość klejąca)

Krok 2

Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy z niego cienki okrąg. ( Możemy zrobić również 2 mniejsze okręgi). Smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki mozzarelli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C  na ok 15 min. Po wyjęciu dekorujemy plasterkami szynki, listkami świeżej bazylii oraz posypujemy suszonym oregano.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
55
 

0,5 kg

9,10 zł/1 kg

3
69
 

0,4 kg

9,23 zł/1 kg

0
99
 

0,008 kg

123,75 zł/1 kg

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

23
99
 

0,5 l

47,98 zł/1 l

8
09
 

0,19 kg

42,58 zł/1 kg

5
99
 

0,125 kg

47,92 zł/1 kg

10
59
 

0,07 kg

151,29 zł/1 kg

1
89
 

0,008 kg

236,25 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu