Bezglutenowa pizza gryczana z szynka parmeńską i bazylią

Bezglutenowa pizza gryczana z szynka parmeńską i bazylią
Przekąski
3-4
Łatwe
30min+12h chłodzenie

Składniki na ciasto

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej Carrefour Bio
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdzy Instant Carrefour
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 i pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy Carrefour Bio

Pozostałe składniki

  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego Carrefour Bio
  • kulka mozzarelli
  • 3-4 plastry szynki serrano/parmeńskiej Carrefour
  • garść świeżych listków bazylii Carrefour Bio
  • suszone oregano Carrefour Bio

Krok 1

Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Przysypujemy do miski. Dodajemy makę kukurydzianą, cukier, sól, drożdze oraz oliwę. Następnie wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 12 h do lodówki. ( Masa jest dość klejąca)

Krok 2

Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy z niego cienki okrąg. ( Możemy zrobić również 2 mniejsze okręgi). Smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki mozzarelli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C  na ok 15 min. Po wyjęciu dekorujemy plasterkami szynki, listkami świeżej bazylii oraz posypujemy suszonym oregano.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kupiec Mąka kukurydziana 400 g
0,4 kg
7,98 zł/1 kg
3,19 zł
Carrefour Classic Kasza gryczana prażona 400 g (4 x 100 g)
0,4 kg
8,73 zł/1 kg
3,49 zł
Carrefour Drożdże suszone instant 8 g
0,008 kg
123,75 zł/1 kg
0,99 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,38 zł/1 kg
4,69 zł
Carrefour Bio Ekologiczne danie w stylu indyjskim 300 g
0,3 kg
46,63 zł/1 kg
13,99 zł
Galbani Ser Mozzarella 125 g
0,125 kg
36,72 zł/1 kg
4,59 zł
Carrefour Szynka parmeńska wieprzowa 70 g
0,07 kg
192,71 zł/1 kg
13,49 zł
Prymat Oregano suszone 8 g
0,008 kg
161,25 zł/1 kg
1,29 zł

Zobacz również inne przepisy