Przepis na matchamisu
Napoje, koktajle
Matchamisu to połączenie tradycyjnego tiramisu i matchy, czyli popularnej zielonej herbaty. Jak go przygotować? Zapoznaj się z naszym przepisem i wypróbuj nowego połączenia smakowego!
Składniki
Do posypania:
Przygotowanie
- Na początku jajka należy najlepiej sparzyć.
- Do jednej miski dodajemy żółtka, matchę oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Do tej samej miski dodajemy mascarpone i ubijamy na gładką masę.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy do miski z resztą składników.
- W oddzielnej miseczce przygotowujemy matchę – wsypujemy ją i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy specjalną trzepaczką, spieniaczem do mleka lub zwykłą łyżką.
- Do matchy dodajemy kilka kropel aromatu rumowego.
- W powstałej herbacie zanurzamy biszkopty.
- Wilgotne ciastka układamy w naczyniu, w którym chcemy podać matchamisu.
- Powstałą warstwę przekładamy kremem mascarpone – powtarzamy tę czynność 2 lub 3 razy.
- Z wierzchu posypujemy matchą.
- Gotowy deser przed spożyciem najlepiej potrzymać kilka godzin w lodówce.