Przepis na matchamisu

Przepis na matchamisu
Napoje, koktajle
3-4
Łatwe
25min+chłodzenie

Matchamisu to połączenie tradycyjnego tiramisu i matchy, czyli popularnej zielonej herbaty. Jak go przygotować? Zapoznaj się z naszym przepisem i wypróbuj nowego połączenia smakowego!

Składniki

Do posypania:

  • matcha.

Przygotowanie

  1. Na początku jajka należy najlepiej sparzyć.
  2. Do jednej miski dodajemy żółtka, matchę oraz cukier i dokładnie mieszamy.
  3. Do tej samej miski dodajemy mascarpone i ubijamy na gładką masę.
  4. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy do miski z resztą składników.
  5. W oddzielnej miseczce przygotowujemy matchę – wsypujemy ją i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy specjalną trzepaczką, spieniaczem do mleka lub zwykłą łyżką.
  6. Do matchy dodajemy kilka kropel aromatu rumowego.
  7. W powstałej herbacie zanurzamy biszkopty.
  8. Wilgotne ciastka układamy w naczyniu, w którym chcemy podać matchamisu.
  9. Powstałą warstwę przekładamy kremem mascarpone – powtarzamy tę czynność 2 lub 3 razy.
  10. Z wierzchu posypujemy matchą.
  11. Gotowy deser przed spożyciem najlepiej potrzymać kilka godzin w lodówce.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu