Przepis na kompot z obierek z gruszek z kardamonem i cynamonem

Przepis na kompot z obierek z gruszek z kardamonem i cynamonem
Napoje, koktajle
2-3
Łatwe
30min

Po przygotowaniu swojego ulubionego deseru pozostały Ci obierki z gruszek? Wykorzystaj je do ugotowania aromatycznego kompotu w duchu zero waste! Jak zrobić kompot z obierek gruszek? Mówi się, że skórki to bogactwo witamin, a więc wyrzucanie ich do kosza nie musi być koniecznością. Przepis na kompot z gruszek – a dokładnie ich obierek – zaskoczy cię smakiem!

Składniki na kompot z obierek z gruszek

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy ze skórek (a same gruszki można wykorzystać do innych celów).
  2. Skórki przekładamy do rondelka i zalewamy je dwoma szklankami wody.
  3. Dodajemy goździki, kardamon, cynamon, cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy przez ok. 20 min.
  4. Przecedzamy przez sitko i gotowe. Kompot z obierek gruszek możemy udekorować gwiazdkami anyżu.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu