Granola:
Smoothie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy płatki owsiane z lekko posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i orzechami włoskimi, następnie doprawiamy cynamonem, gałką i imbirem oraz olewamy miodem i olejem BIO. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki, blendujemy na gładki mus i przekładamy do miski z orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 40 min. Co 10 min mieszamy, by się nie przypaliło, następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Nadmiar przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Purée z dyni: Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40-45 min. Wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie purée.
Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię wraz z łyżeczką miodu, podsmażamy przez kilka chwil i odstawiamy na bok. Gęstą, schłodzoną część mleczka kokosowego z łyżeczką ksylitolu ubijamy przez kilka minut na sztywno, za pomocą miksera. Wkładamy do lodówki.
Smoothie: Pół szklanki purée z dyni przekładamy do wysokiej szklanki. Wlewamy sok pomarańczowy, mleko kokosowe oraz łyżkę miodu wielokwiatowego. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Do drugiej szklanki wsypujemy 4 łyżki granoli jabłkowej i wlewamy smoothie dyniowe. W kolejnym kroku dodajemy karmelizowane gruszki, a na wierzch ubitą śmietankę kokosową.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies