Dyniowe smoothie w słoiku, z jabłkową granolą, karmelizowanymi gruszkami i kokosową bitą śmietanką

Dyniowe smoothie w słoiku, z jabłkową granolą, karmelizowanymi gruszkami i kokosową bitą śmietanką
Napoje, koktajle
2
Łatwe
50 min.
Ocena 4

Składniki

Granola:

  • 2 jabłka Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Jakość z Natury Carrefour
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju BIO Carrefour
  • 1 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Smoothie:

  • 1 szklanki purée z dyni
  • 100 ml mleczka kokosowego (wodnista część)
  • 100 ml soku pomarańczowego BIO Carrefour
  • łyżka miodu wielokwiatowego Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 gruszki Jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • mleczko kokosowe (gęsta część)
  • łyżeczka ksylitolu

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy płatki owsiane z lekko posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i orzechami włoskimi, następnie doprawiamy cynamonem, gałką i imbirem oraz olewamy miodem i olejem BIO. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki, blendujemy na gładki mus i przekładamy do miski z orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 40 min. Co 10 min mieszamy, by się nie przypaliło, następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Nadmiar przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Purée z dyni: Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40-45 min. Wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie purée.

Krok 2

Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię wraz z łyżeczką miodu, podsmażamy przez kilka chwil i odstawiamy na bok. Gęstą, schłodzoną część mleczka kokosowego z łyżeczką ksylitolu ubijamy przez kilka minut na sztywno, za pomocą miksera. Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Smoothie: Pół szklanki purée z dyni przekładamy do wysokiej szklanki. Wlewamy sok pomarańczowy, mleko kokosowe oraz łyżkę miodu wielokwiatowego. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Do drugiej szklanki wsypujemy 4 łyżki granoli jabłkowej i wlewamy smoothie dyniowe. W kolejnym kroku dodajemy karmelizowane gruszki, a na wierzch ubitą śmietankę kokosową.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
90
 

3,80 zł/1 kg

7
69
 

0,25 kg

30,76 zł/1 kg

9
49
 

0,075 kg

126,53 zł/1 kg

17
19
 

0,4 kg

42,98 zł/1 kg

11
89
 

0,18 kg

66,06 zł/1 kg

2   
39
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-25%
1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

5
59
 

0,2 kg

27,95 zł/1 kg

11
99
 

0,3 kg

39,97 zł/1 kg

12
39
 

1 l

6
66
 

4 szt.

1,67 zł/1 szt.

19
89
 

0,2 kg

99,45 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy