Dyniowe smoothie w słoiku, z jabłkową granolą, karmelizowanymi gruszkami i kokosową bitą śmietanką

Dyniowe smoothie w słoiku, z jabłkową granolą, karmelizowanymi gruszkami i kokosową bitą śmietanką
Napoje, koktajle
2
Łatwe
50 min.
Ocena 4

Składniki

Granola:

  • 2 jabłka Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Jakość z Natury Carrefour
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju BIO Carrefour
  • 1 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Smoothie:

  • 1 szklanki purée z dyni
  • 100 ml mleczka kokosowego (wodnista część)
  • 100 ml soku pomarańczowego BIO Carrefour
  • łyżka miodu wielokwiatowego Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 gruszki Jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • mleczko kokosowe (gęsta część)
  • łyżeczka ksylitolu

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy płatki owsiane z lekko posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i orzechami włoskimi, następnie doprawiamy cynamonem, gałką i imbirem oraz olewamy miodem i olejem BIO. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki, blendujemy na gładki mus i przekładamy do miski z orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 40 min. Co 10 min mieszamy, by się nie przypaliło, następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Nadmiar przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Purée z dyni: Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40-45 min. Wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie purée.

Krok 2

Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię wraz z łyżeczką miodu, podsmażamy przez kilka chwil i odstawiamy na bok. Gęstą, schłodzoną część mleczka kokosowego z łyżeczką ksylitolu ubijamy przez kilka minut na sztywno, za pomocą miksera. Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Smoothie: Pół szklanki purée z dyni przekładamy do wysokiej szklanki. Wlewamy sok pomarańczowy, mleko kokosowe oraz łyżkę miodu wielokwiatowego. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Do drugiej szklanki wsypujemy 4 łyżki granoli jabłkowej i wlewamy smoothie dyniowe. W kolejnym kroku dodajemy karmelizowane gruszki, a na wierzch ubitą śmietankę kokosową.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Jabłka Szampion "Jakośc z Natury Carrefour" ważone
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Miód pszczeli wielokwiatowy "Jakość z Natury Carrefour", 250 g
0,25 kg
31,96 zł/1 kg
7,99 zł
Bakalland Migdały w płatkach 75 g
0,075 kg
107,87 zł/1 kg
8,09 zł
Helio Orzechy laskowe 100 g
0,1 kg
119,90 zł/1 kg
11,99 zł
Florpak - Orzech włoski łuskany 250 g
0,25 kg
91,96 zł/1 kg
22,99 zł
NaturAvena Ekologiczny olej kokosowy rafinowany 900 g
1 l
34,99 zł/1 l
34,99 zł
Kamis Imbir mielony 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Kamis Cynamon mielony 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Kamis Gałka muszkatołowa mielona 9 g
0,01 kg
189,00 zł/1 kg
1,89 zł
KRESTO Rodzynki 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Helio Wiórki kokosowe 300 g
0,3 kg
26,63 zł/1 kg
7,99 zł
Real Thai Mleczko kokosowe 250 ml
0,25 l
25,56 zł/1 l
6,39 zł
Carrefour Bio Sok pomarańczowy 1 l
1 l
10,99 zł/1 l
10,99 zł
Jabłka JONAGOLD/SZAMPION "Jakość z Natury Carrefour", tacka 6 szt.
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł
Dr. Oetker Ze świata natury Cukier brzozowy 200 g
0,2 kg
86,45 zł/1 kg
17,29 zł

Zobacz również inne przepisy