Arbuzada

Arbuzada
Napoje, koktajle
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół arbuza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 100 ml wody
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 limonki

 

Krok 1

Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wkładamy do miksera i blendujemy na gładki mus. Imbir obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobno i dodajemy do miąższu arbuza.

Krok 2

Dolewamy syrop cukrowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy, a następnie przelewamy przez sito do czystego naczynia. Gotową arbuzadę schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

„Z mojego nakazu: tego lata arbuzada ma dołączyć do oranżady oraz lemoniady i wszystkim spragnionym dostarczać orzeźwienia.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

6 l

1,00 zł/1 l

Nowość
4
49
 

24,95 zł/1 kg

3
99
 

0,2 l

19,95 zł/1 l

58
36
 

14,59 zł/1 kg

5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu