Arbuzada

Arbuzada
Napoje, koktajle
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół arbuza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 100 ml wody
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 limonki

 

Krok 1

Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wkładamy do miksera i blendujemy na gładki mus. Imbir obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobno i dodajemy do miąższu arbuza.

Krok 2

Dolewamy syrop cukrowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy, a następnie przelewamy przez sito do czystego naczynia. Gotową arbuzadę schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

„Z mojego nakazu: tego lata arbuzada ma dołączyć do oranżady oraz lemoniady i wszystkim spragnionym dostarczać orzeźwienia.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł
Imbir ważony
18,99 zł/1 kg
1,90 zł
Limmi Sok z limonek 200 ml
0,2 l
24,95 zł/1 l
4,99 zł
Arbuz ważony
2,49 zł/1 kg
17,43 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,38 zł/1 kg
4,69 zł

Zobacz również inne przepisy