Zimowe ciasto z żurawiną pod kajmakową pierzynką

Zimowe ciasto z żurawiną pod kajmakową pierzynką
Desery
4
Łatwy
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 200 g drobnego cukru białego lub trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

posypka:

  • wiórki kokosa
  • 100 g masy kajmakowej

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu jajka ubijamy z cukrem na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy roztopione masło. Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 5 min., po czym odcedzamy. Czekoladę i orzechy kroimy na drobne kawałki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Krok 2

Łączymy mąkę z ubitymi jajkami, dodajemy starte jabłka, cynamon, bakalie, orzechy i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka przez 35-40 min. Przed podaniem smarujemy ciasto masą kajmakową i posypujemy wiórkami kokosa.

„Pod pierzynę, marsz! Zwłaszcza jeśli jest to słodka pierzynka z kajmaku, pod którą skrywa się wyborne ciasto z żurawiną i bakaliami. Rekomenduję na zimę!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
89
 

1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

0
99
 

0,08 kg

12,38 zł/1 kg

0
99
 

1 kg

9
59
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

3
49
 

1 kg

18
09
 

0,3 kg

60,30 zł/1 kg

5
59
 

0,2 kg

27,95 zł/1 kg

19
09
 

0,4 kg

47,73 zł/1 kg

3
89
 

0,08 kg

48,63 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
70
 

3,39 zł/1 kg

6
59
 

0,2 kg

32,95 zł/1 kg

11
19
 

0,51 kg

21,94 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy