posypka:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu jajka ubijamy z cukrem na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy roztopione masło. Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 5 min., po czym odcedzamy. Czekoladę i orzechy kroimy na drobne kawałki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy mąkę z ubitymi jajkami, dodajemy starte jabłka, cynamon, bakalie, orzechy i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka przez 35-40 min. Przed podaniem smarujemy ciasto masą kajmakową i posypujemy wiórkami kokosa.
„Pod pierzynę, marsz! Zwłaszcza jeśli jest to słodka pierzynka z kajmaku, pod którą skrywa się wyborne ciasto z żurawiną i bakaliami. Rekomenduję na zimę!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies