Zdrowe batoniki musli z orzeszkami arachidowymi

Zdrowe batoniki musli z orzeszkami arachidowymi
Desery
4
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 łyżki nasion goji
  • 3 łyżki żurawiny marki Carrefour
  • 2 łyżki  pestek dyni
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki migdałów marki Carrefour
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki daktyli

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy arachidowe, nasiona goji, żurawinę, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, siemię lniane oraz cynamon. Orzechy laskowe oraz migdały możemy drobniej posiekać. W osobnym naczyniu podgrzewamy daktyle z dwoma łyżkami wody. Po 5 min blendujemy je na gładki krem i dodajemy olej kokosowy. Powstały krem przelewamy do miski z mieszanką orzechów. Dodajemy miód, po czym całość dokładnie mieszamy. 

Krok 2

Masę wykładamy na formę tak, aby miała ok. 3 cm wysokości.  Całość ubijamy i dociskamy do dna. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Po tym czasie masę wyciągamy i studzimy. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na podłużne batony. Aby batony stwardniały wkładamy je na jakiś czas do lodówki. Możemy je przechowywać nawet miesiąc w szczelnym pojemniku.

„Zdrowy jak musli, pyszny jak baton. Kto rzekł, że przeciwieństwa nie mogą się łączyć?”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

18
99
 

1 kg

25
79
 

0,3 kg

85,97 zł/1 kg

25
19
 

0,4 kg

62,98 zł/1 kg

11
49
 

0,1 kg

114,90 zł/1 kg

21
99
 

0,4 kg

54,98 zł/1 kg

9
99
 

0,5 l

19,98 zł/1 l

20
89
 

0,25 kg

83,56 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

4
79
 

0,2 kg

23,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród