Piekarnik nagrzewamy do 150 C. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy arachidowe, nasiona goji, żurawinę, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, siemię lniane oraz cynamon. Orzechy laskowe oraz migdały możemy drobniej posiekać. W osobnym naczyniu podgrzewamy daktyle z dwoma łyżkami wody. Po 5 min blendujemy je na gładki krem i dodajemy olej kokosowy. Powstały krem przelewamy do miski z mieszanką orzechów. Dodajemy miód, po czym całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na formę tak, aby miała ok. 3 cm wysokości. Całość ubijamy i dociskamy do dna. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Po tym czasie masę wyciągamy i studzimy. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na podłużne batony. Aby batony stwardniały wkładamy je na jakiś czas do lodówki. Możemy je przechowywać nawet miesiąc w szczelnym pojemniku.
„Zdrowy jak musli, pyszny jak baton. Kto rzekł, że przeciwieństwa nie mogą się łączyć?”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies