Zdrowe batoniki musli z orzeszkami arachidowymi

Zdrowe batoniki musli z orzeszkami arachidowymi
Desery
4
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 łyżki nasion goji
  • 3 łyżki żurawiny marki Carrefour
  • 2 łyżki  pestek dyni
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki migdałów marki Carrefour
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki daktyli

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy arachidowe, nasiona goji, żurawinę, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, siemię lniane oraz cynamon. Orzechy laskowe oraz migdały możemy drobniej posiekać. W osobnym naczyniu podgrzewamy daktyle z dwoma łyżkami wody. Po 5 min blendujemy je na gładki krem i dodajemy olej kokosowy. Powstały krem przelewamy do miski z mieszanką orzechów. Dodajemy miód, po czym całość dokładnie mieszamy. 

Krok 2

Masę wykładamy na formę tak, aby miała ok. 3 cm wysokości.  Całość ubijamy i dociskamy do dna. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Po tym czasie masę wyciągamy i studzimy. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na podłużne batony. Aby batony stwardniały wkładamy je na jakiś czas do lodówki. Możemy je przechowywać nawet miesiąc w szczelnym pojemniku.

„Zdrowy jak musli, pyszny jak baton. Kto rzekł, że przeciwieństwa nie mogą się łączyć?”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

15
04
 

1 kg

4
19
 

0,1 kg

41,90 zł/1 kg

5
49
 

0,1 kg

54,90 zł/1 kg

17
19
 

0,4 kg

42,98 zł/1 kg

19
09
 

0,4 kg

47,73 zł/1 kg

9
49
 

0,5 l

18,98 zł/1 l

19
79
 

0,5 kg

39,58 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

6
66
 

0,5 kg

13,32 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy