Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, migdały, morele, żurawinę. Wbijamy jajka i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie formujemy ciasto w podłużny chlebek. Układamy go na blaszce oprószonej mąką i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 min., aż będzie złotobrązowy. Wyciągamy ciasto i studzimy.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie kroimy je ukośnie - najlepiej nożem ząbkowanym – na kromki o grubości 1 cm. Układamy je poziomo na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 160 C. Ciasteczka cantuccini można przechowywać w szczelnym pojemniku.
„Cantuccini nakazuję – włoskim zwyczajem – wypiekać podwójnie. Przyjemność chrupania jest wówczas podwójna, a ciasteczka tak pyszne, że zjada się ich dwukrotnie więcej.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.