Włoskie ciasteczka cantuccini z migdałami i pomarańczą

Włoskie ciasteczka cantuccini z migdałami i pomarańczą
Desery
6
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 g całych migdałów
  • 40 g drobno posiekanej suszonej moreli
  • 30 g suszonej żurawiny lub rodzynek

 

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, migdały, morele, żurawinę. Wbijamy jajka i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie formujemy ciasto w podłużny chlebek. Układamy go na blaszce oprószonej mąką i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 min., aż będzie złotobrązowy. Wyciągamy ciasto i studzimy.

Krok 2

Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie kroimy je ukośnie - najlepiej nożem ząbkowanym – na kromki o grubości 1 cm. Układamy je poziomo na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 160 C. Ciasteczka cantuccini można przechowywać w szczelnym pojemniku.


„Cantuccini nakazuję – włoskim zwyczajem – wypiekać podwójnie. Przyjemność chrupania jest wówczas podwójna, a ciasteczka tak pyszne, że zjada się ich dwukrotnie więcej.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
99
 

10 szt.

0,90 zł/1 szt.

8
59
 

0,5 kg

17,18 zł/1 kg

2
29
 

1 kg

0
75
 

0,03 kg

25,00 zł/1 kg

10
00
 

~ 0,5 kg

19,99 zł/1 kg

36
99
 

1 kg

6
29
 

0,1 kg

62,90 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu