Ciasto:
Lukier cytrynowy:
Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego sok z 1,5 cytryny i skórkę startą z 2 cytryn. Jajka wbijamy do misy miksera i wsypujemy cukier. Ubijamy na wysokich obrotach około 15 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Tniemy wzdłuż laskę wanilii i wydrążamy ziarenka, dodajemy do ubijanych jajek. Przesiewamy do osobnej miski mąki i proszek do pieczenia.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Do ubitych jajek wsypujemy mąki, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzone, ale ciągle płynne, cytrynowe masło, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka.
Składniki na lukier łączymy ze sobą i wylewamy na wystudzone ciasto. Możemy udekorować kwiatami jadalnymi albo dowolnymi świeżymi owocami.
Niezbędna na Wielkanoc
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies