Ciasto:
Lukier cytrynowy:
Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego sok z 1,5 cytryny i skórkę startą z 2 cytryn. Jajka wbijamy do misy miksera i wsypujemy cukier. Ubijamy na wysokich obrotach około 15 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Tniemy wzdłuż laskę wanilii i wydrążamy ziarenka, dodajemy do ubijanych jajek. Przesiewamy do osobnej miski mąki i proszek do pieczenia.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Do ubitych jajek wsypujemy mąki, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzone, ale ciągle płynne, cytrynowe masło, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka.
Składniki na lukier łączymy ze sobą i wylewamy na wystudzone ciasto. Możemy udekorować kwiatami jadalnymi albo dowolnymi świeżymi owocami.
Niezbędna na Wielkanoc
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.