Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa
Desery
10-12
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek 
  • 250 g masła
  • 2 cytryny
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego sok z 1,5 cytryny i skórkę startą z 2 cytryn. Jajka wbijamy do misy miksera i wsypujemy cukier. Ubijamy na wysokich obrotach około 15 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Tniemy wzdłuż laskę wanilii i wydrążamy ziarenka, dodajemy do ubijanych jajek. Przesiewamy do osobnej miski mąki i proszek do pieczenia.

Krok 2

Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Do ubitych jajek wsypujemy mąki, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzone, ale ciągle płynne, cytrynowe masło, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka.

Składniki na lukier łączymy ze sobą i wylewamy na wystudzone ciasto. Możemy udekorować kwiatami jadalnymi albo dowolnymi świeżymi owocami. 

 

Niezbędna na Wielkanoc 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu