Wegekulki toffi w czekoladzie

Wegekulki toffi w czekoladzie
Desery
17
Łatwe
1:40h
Ocena 4

Składniki

  • 200 g tabliczki wegańskiej Carrefour z liofilizowanymi wiśniami i karmelizowanymi migdałami
  • 25 świeżych daktyli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 5 łyżek pasty tahini
  • garść migdałów

Krok 1

Daktyle bez pestek wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Dolewamy odrobinę wody, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, tylko delikatnie zmiękły i rozpadły. Następnie dodajemy pastę tahini oraz sól i ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy olej kokosowy oraz wanilię. Blendujemy na gładką masę bez grudek.Powstałą masę przekładamy na 1 h do lodówki. 

 

Krok 2

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie. Migdały siekamy na mniejsze kawałki i obsypujemy nimi kulki. Wkładamy do lodówki, aby stężały. 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu