Ciasto
Nadzienie
Polewa
Pokruszone drożdże zalewamy połową porcji ciepłego mleka. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 min. Dodajemy pozostałe mleko, następnie zaczyn łączymy z mąką, solą oraz roztopionym olejem kokosowym. Wyrabiamy ciasto, ale nie za długo i odstawiamy je do lodówki, aby wyrosło. Może być lekko klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Schłodzone ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 40 cm x 20 cm), a na placku rozsmarowujemy margarynę. Ciasto składamy „na trzy” do środka, ponownie rozwałkowujemy i znów składamy „na trzy”. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto, składamy „na trzy” i wkładamy do lodówki na 30 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: mak i orzechy zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na 20 min. Wraz z daktylami i rodzynkami mielimy wszystko na gładko w malakserze. Dodajemy syrop z agawy, wegańską śmietankę i skórkę z pomarańczy. Masa powinna być dokładnie rozdrobniona i gęsta
Formujemy rogaliki: ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i zwijamy go w rogalik. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Nagrzewamy piekarnik do 1800C. Rogaliki pieczemy przez ok. 20-25 min, aż się lekko zezłocą.
Puder z ksylitolu łączymy z gorąca wodą, aby powstał lukier. Smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy obficie orzechami.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies