Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Desery
16-20szt
Łatwe
45min

Składniki na ciastka:

  • szklanka masła orzechowego Carrefour
  • 90 ml syropu klonowego
  • 12 daktyli Carrefour Bio
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 30 g orzeszków ziemnych Carrefour
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Krok 1

Do miski wlewamy masło orzechowe. Dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Daktyle namaczamy uprzednio w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski z masłem orzechowym. Po chwili dodajemy pół tabliczki czekolady posiekanej na drobne kawałki. Następnie wsypujemy mąkę ryżową z solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie zwarte. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je za pomocą widelca. Ciastka pieczemy ok. 15 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne drobno siekamy. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z olejem kokosowym i dokładnie mieszamy. Każde ciasteczko zanurzamy do połowy w czekoladzie, a następnie obsypujemy orzeszkami ziemnymi.

 

Smacznego

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu