Wegańskie arbuzowe ciasto na spodzie z płatków owsianych i daktyli

Wegańskie arbuzowe ciasto na spodzie z płatków owsianych i daktyli
Desery
8
Łatwe
30min+

Składniki

  • 100 g płatków owsianych Carrefour Bio
  • 100 g daktyli Carrefour Bio
  • 100 g moreli Carrefour Bio
  • 250 g arbuza
  • 2 x garście malin
  • 300 ml jogurtu kokosowego wegańskiego
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyzki syropu z agawy Carrefour Bio

 

Krok 1

Do miski wsypujemy płatki owsiane, pokrojone daktyle oraz morele. Całość blendujemy na wysokich obrotach blendera/miksera na gładką pastę bez grudek. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wyklejamy spód i wkładamy do lodówki.

Krok 2

Arbuza obieramy, miksujemy, usuwamy pestki. Maliny również miksujemy. Do miski przekładamy jogurt kokosowy. Wlewamy sok z arbuza oraz połowę porcji zmiksowanych malin. Następnie agar zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i mieszamy do połączenia się składników. Powstałą pastę przekładamy do miski i mieszamy. (Agar ma podobne zastosowanie jak żelatyna).
Powstałą masę przelewamy na spód z daktyli i wkładamy do lodówki, aby masa steżała. Możemy również włożyć ciasto do zamrażarki na 2-3 h.