Karmelizowana gryka:
Spód:
Masa nerkowcowa:
Polewa:
Orzechy nerkowca namaczamy przez noc. Kaszę gryczaną również, w osobnym naczyniu.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Kaszę odcedzamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem i solą, polewamy syropem klonowym i olejem słonecznikowym. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.
Karmelizowaną grykę przekładamy do miski (zostawiamy trochę na posypkę). Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól i blendujemy na masę. Możemy pozostawić delikatne grudki, aby zachować chrupiącą teksturę. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie odcedzamy nerkowce. Dodajemy syrop klonowy, stałą część mleczka kokosowego, olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendujemy na wysokich obrotach, aż powstanie gładki mus. Przelewamy mus na tartę, którą wstawiamy do zamrażalnika, by warstwa sernika stężała.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego i mleka kokosowego. Ciasto polewamy czekoladą i posypujemy gryką.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies