Wegański sernik

Wegański sernik
Desery
10
Średnie
2h
Ocena 4

Składniki

Spód:

Masa:

  • 400g orzechów nerkowca
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 100g syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Do dekoracji:

  • 200g truskawek

Krok 1

Dzień wcześniej orzechy nerkowca zalewamy wodą, tak aby sięgała ona 1 cm nad powierzchnię orzechów. Mleko kokosowe wkładamy do lodówki.

Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wrzucamy migdały, drobno je mielimy. Dorzucamy orzechy włoskie, daktyle oraz olej kokosowy. Wszystko razem miksujemy. Masą wylepiamy spód formy i wkładamy do lodówki, na czas przygotowania nadzienia.

Krok 2

Do malaksera wrzucamy namoczone orzechy nerkowca, olej kokosowy, syrop klonowy, cukier puder oraz stałą część mleka kokosowego, która po schłodzeniu znajduje się w górnej części puszki. Do masy, na drobnych oczkach tarki, ścieramy skórkę z wcześniej sparzonych limonek. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji - około 5 minut. Masę wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia, najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany świeżymi truskawkami. Smacznego!


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Helio Migdały blanszowane 80 g
0,08 kg
124,88 zł/1 kg
9,99 zł
Carrefour Orzechy włoskie łuskane 100 g
0,1 kg
69,90 zł/1 kg
6,99 zł
Daktyle suszone bez pestek 500 g
0,5 kg
13,98 zł/1 kg
6,99 zł
Coco Island Olej kokosowy extra virgin 290 ml
0,29 l
49,28 zł/1 l
14,29 zł
Orzechy nerkowca 80 g
0,08 kg
62,50 zł/1 kg
5,00 zł
Real Thai Mleczko kokosowe 250 ml
0,25 l
25,96 zł/1 l
6,49 zł
Black Rose Syrop klonowy 330 g
0,33 kg
109,06 zł/1 kg
35,99 zł
Diamant Cukier puder 400 g
0,4 kg
5,48 zł/1 kg
2,19 zł

Zobacz również inne przepisy