Orzechy nerkowca przesypujemy do miski, zalewamy dwoma szklankami wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie przekładamy orzechy do blendera ( nie wylewamy wody w, której się moczyły). Dodajemy syrop klonowy, łyżkę oleju kokosowego, mleko roślinne oraz 2 łyżki wody z nerkowców. Całość długo blendujemy na gładki i aksamitny krem. Przekładamy do słoiczków i wkładamy na 30 min do lodówki.
W międzyczasie obieramy kiwi i blendujemy je na gładki mus (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). Wyjmujemy słoiczki z lodówki. Do ściany na około przyklejamy plasterki kiwi, a środek uzupełniamy musem z kiwi. Wegański deser posypujemy przed podaniem wiórkami lub płatkami kokosa.
„Wegański – to brzmi smacznie! Deser z kiwi oraz aksamitnym orzechowym kremem polecam zarówno weganom, jak i wszystkim amatorom słodkości.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies