Wegańska babka pomarańczowa

Wegańska babka pomarańczowa
Desery
8-9 os
Łatwe
2h15min

Składniki na ciasto :

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 7 g suszonych drożdży Carrefour
  • 60 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 60 ml mleka roślinnego Carrefour Bio
  • 4 marchewki Jakość z Natury Carrefour
  • 60 g skórki pomarańczowej
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na lukier :

  • 80 g cukru pudru
  • łyżka wody
  • łyżka soku z pomarańczy

Krok 1

Marchewkę gotujemy do miękkości i rozdrabniamy widelcem lub w blenderze na gładkie puree. Do miski dodajemy mąkę, mleko roślinne, wsypujemy drożdże, cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Po chwili dodajemy puree z marchewki, połowę porcji skórki pomarańczowej oraz płynny olej i ponownie miksujemy. Ciasto (dość klejące) przelewamy do formy uprzednio wysmarowanej odrobiną oleju. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 23-25 min. Wyjmujemy i studzimy.

Krok 2

Do miski wsypujemy cukier puder. Dodajemy wodę oraz sok z pomarańczy i ucieramy na lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.

Idealny deser  na Wielkanoc. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
99
 
3,29 zł najniższa cena

1 kg

Promocja
1
95
 

0,007 kg

278,57 zł/1 kg

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

9
75
 

1 l

3
95
 

1 szt.

24
59
 

0,9 l

27,32 zł/1 l

6
29
 

0,25 kg

25,16 zł/1 kg

5
49
 

0,3 l

18,30 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu