Marchewkę gotujemy do miękkości i rozdrabniamy widelcem lub w blenderze na gładkie puree. Do miski dodajemy mąkę, mleko roślinne, wsypujemy drożdże, cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Po chwili dodajemy puree z marchewki, połowę porcji skórki pomarańczowej oraz płynny olej i ponownie miksujemy. Ciasto (dość klejące) przelewamy do formy uprzednio wysmarowanej odrobiną oleju. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 23-25 min. Wyjmujemy i studzimy.
Do miski wsypujemy cukier puder. Dodajemy wodę oraz sok z pomarańczy i ucieramy na lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
Idealny deser na Wielkanoc. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies