masa
słony karmel
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy środek. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 40 min, aż dynia zmięknie i się zarumieni. Wyciągamy, studzimy i blendujemy na gładkie puree. (Możemy przechowywać kilka dni w lodówce).
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy olej, następnie szklankę puree z dynii. Całość mieszamy i odkładamy na bok. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość mieszamy. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 1h do suchego patyczka
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier trzcinowy. Dodajemy wodę. Roztapiamy go na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy masa będzie już miała konsystencje syropu wlewamy śmietankę oraz doprawiamy solą. Ściągamy z ognia i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z formy. Ścinamy wyrośniętą górę i kroimy na 3 cieńsze okręgi.
Śmietanę ubijamy. Łączymy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem.
Na pierwszy blat ciasta nakładamy porcję kremu i wyrównujemy. Układamy drugi blat i kolejną porcję kremy. Na koniec trzeci blat i również krem. Pozostałym kremem smarujemy boki ciasta. Z góry polewamy słonym karmelem i dekorujemy orzechami włoskimi.
10 szt.
1,30 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies