Tort dyniowy

Tort dyniowy
Desery
8-10
Średnie
2h 30min

Składniki

  • mała dynia hokkaido
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki oleju Carrefour BIO
  • 4 jajka Carrefour Bio
  • garść orzechów włoskich Carrefour Bio

masa

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

słony karmel

  • pół szklanki śmietany 30 proc
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wody
  • duża szczypta soli

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy środek. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 40 min, aż dynia zmięknie i się zarumieni. Wyciągamy, studzimy i blendujemy na gładkie puree. (Możemy przechowywać kilka dni w lodówce).

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy olej, następnie szklankę puree z dynii. Całość mieszamy i odkładamy na bok. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość mieszamy. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 1h do suchego patyczka

Krok 2

Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier trzcinowy. Dodajemy wodę. Roztapiamy go na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy masa będzie już miała konsystencje syropu wlewamy śmietankę oraz doprawiamy solą. Ściągamy z ognia i studzimy.

Ciasto wyjmujemy z formy. Ścinamy wyrośniętą górę i kroimy na 3 cieńsze okręgi.

Śmietanę ubijamy. Łączymy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. 

Na pierwszy blat ciasta nakładamy porcję kremu i wyrównujemy. Układamy drugi blat i kolejną porcję kremy. Na koniec trzeci blat i również krem. Pozostałym kremem smarujemy boki ciasta. Z góry polewamy słonym karmelem i dekorujemy orzechami włoskimi.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
99
 

1 szt.

2
99
 

1 kg

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

1
69
 

0,01 kg

169,00 zł/1 kg

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

7
49
 

6 szt.

1,25 zł/1 szt.

52
99
 

1 kg

11
95
 

0,5 kg

23,90 zł/1 kg

4
59
 

0,2 kg

22,95 zł/1 kg

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

6
19
 

0,2 kg

30,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród