Ciasto:
Nadzienie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier, posiekane zimne masło, jajko i wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek na tartaletki i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Następnie dziurkujemy spód każdej z nich widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Tartaletki zabezpieczone folią aluminiową pieczemy przez 15 min. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 min.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy cynamonem, gałka muszkatołową oraz skórką z pomarańczy. W rondelku podgrzewamy miód ze śmietaną i powstałą mieszanką zalewamy bakalie. Dokładnie mieszamy i powstałym farszem napełniamy tartaletki. Pieczemy je ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 150 C. Pozostawiamy do wystudzenia.
„Na Święta rekomenduję wykwintne tartelettes - chrupiące i wypełnione aż po brzegi aromatyczną mieszanką bakalii, miodu i korzennych przypraw. Boże Narodzenie na słodko- polecam”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies