Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone posypana płatkami migdałów

Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone posypana płatkami migdałów
Desery
6-8
Łatwe
1h30min
Ocena 5

Składniki

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła JZNC
  • 60 g ksylitolu
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 400 g sera mascarpone
  • 3 jajka Carrefour Bio
  • 70 g ksylitolu
  • 350 g śliwek
  • 50 g płatków migdałowych

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy ksylitol, dolewamy wodę oraz doprawiamy solą. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 min do lodówki. 

Krok 2

Nastepnie wykładamy nim formę na tartę i dziurkujemy spód. Tak przygotowany spód wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po wyjęciu studzimy.
Mascarpone mieszamy z jajkami oraz ksylitolem na gładką masę. Następnie przelewamy ją na podpieczony spód. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub na połówki śliwki. Całość ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 35 min.