Nadzienie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w mikserze albo malakserze. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przekładamy ciasto do formy o średnicy 28 cm. Tak wyłożoną formę wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut do złotego koloru. Studzimy.
Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę połamaną na kawałki wkładamy do miseczki. Śmietankę ściągamy z ognia gdy na powierzchni, przy krawędzi garnuszka pojawią się pęcherzyki powietrza. Nie należy jej zagotowywać. Gorącą śmietanką zalewamy białą czekoladę. Czekamy 2 minuty i całość mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc do całkowitego schłodzenia. Schłodzoną masę wkładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Krem wykładamy na wystudzony spód tarty. Całość obsypujemy borówkami i listkami mięty.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies