Spód:
Masa:
Topping:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, zimne posiekane masło oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy na kruszonkę, na końcu dodając jajko. Formujemy zwartą kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy. Na końcu dodajemy mielone migdały. Całość mieszamy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę na tartę smarujemy masłem. Wyjmujemy masę na spód z lodówki i rozwałkowujemy ją na placek o grubości ok 1 cm. Wykładamy nim formę i dziurkujemy za pomocą widelca. Na tartę wylewamy masę migdałową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki nektarynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min.
„Gdy po raz pierwszy ją ujrzałem, od razu to wiedziałem i będę powtarzać: prawdziwy strzał w dziesiątkę. Tak, tarta migdałowa może konkurować z najbardziej wykwintnymi łakociami. Z takim deserem nie ma dyskusji.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.