Spód:
Masa:
Topping:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, zimne posiekane masło oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy na kruszonkę, na końcu dodając jajko. Formujemy zwartą kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy. Na końcu dodajemy mielone migdały. Całość mieszamy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę na tartę smarujemy masłem. Wyjmujemy masę na spód z lodówki i rozwałkowujemy ją na placek o grubości ok 1 cm. Wykładamy nim formę i dziurkujemy za pomocą widelca. Na tartę wylewamy masę migdałową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki nektarynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min.
„Gdy po raz pierwszy ją ujrzałem, od razu to wiedziałem i będę powtarzać: prawdziwy strzał w dziesiątkę. Tak, tarta migdałowa może konkurować z najbardziej wykwintnymi łakociami. Z takim deserem nie ma dyskusji.”
0,5 kg
10,98 zł/1 kg
10 szt.
1,30 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies