Tarta makowa z nutą pomarańczy

Tarta makowa z nutą pomarańczy
Desery
10-12
Średnie
1h 30min

Składniki

Spód:

  • 2,5 szkalnki mąki pszennej lub pół na pół z orkiszową
  • 5 łyżek cukru trzcinowego Carrefour
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour

Masa makowa:

  • 250 g mielonego maku
  • 40g orzechów włoskich
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g rodzynek
  • 2 białka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 60 g czekolady Carrefour Bio
  • jabłko
  • pomarańcza
  • 4 łyżki miodu Carrefour Bio

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, jajko oraz żółtka, pokrojone w kostkę masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto (Jeżeli będzie za suche możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego, śmietany lub wodę). Formujemy z niego kulę i wkładamy na 1h do lodówki. Następnie odrywamy 1:3 ciasta i odkładamy na bok. Większą kulę rozwałkowujemy i wykładamy nim spód tarty. Dziurkujemy widelcem spód.

Krok 2

Mak zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 min, aż ostygnie. Odsączamy za pomocą ręcznika papierowego lub gazy.
Do maku dodajemy rodzynki, płatki migdałowe, posiekane orzechy oraz drobno pokrojona czekoladę. Całość mieszamy, wlewamy roztopione masło, miód, skórkę startą z jednej pomarańczy, starte na grubych oczkach jabłko. Ponownie mieszamy, dodajemy pianę z dwóch ubitych białek oraz sok z połowy pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej ciastem.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty np. świąteczne gwiazdki. Układamy je na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wkładamy tartę i pieczemy ok. 40- 45 min do zarumienienia.

Opcjonalnie możemy po upieczeniu połączyć ksylitol lub cukier z sokiem z pomarańczy, aż powstanie lukier i polać nim ciasto, ale nie jest to konieczne.

 

Polecamy, szczególnie na Boże Narodzenie