Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami
Desery
8-10
Łatwe
1h30min

Składniki na spód:

  • 180 g maki pszennej
  • 100 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • 50 g kakao

Składniki na masę czekoladową:

  • 150 g czekolady gorzkiej Carrefour Bio
  • 100 g czekolady mlecznej Carrefour Bio
  • 160 ml śmietany kremówki
  • 50 g masłą Jakość z Natury Carrefour
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 150g malin do dekoracji

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz wbijam jajko. Całość zagniatamy nożem na kruszonkę (lub w mikserze). Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją na 30 min do lodówki.

Formę na tartę smarujemy masłem. Dno formy wykładamy ciastem. Dziurkujemy widelcem. Spód pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przez pierwsze 15 min spód najlepiej, aby był przykryty folią aluminiową. Później ją zdejmujemy.

Krok 2

Do miski przekładamy posiekaną na kawałki czekoladę. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Dodajemy cukier oraz masło. Całość mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy jogurt. Mieszamy, aż powstanie gładka i gęsta czekoladowa masa. Przelewamy ją na podpieczony spód.

Ciasto dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na 30 min.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
59
 

1 kg

7
85
 

0,2 kg

39,25 zł/1 kg

5
69
 
5,69 zł najniższa cena

0,25 kg

22,76 zł/1 kg

5
99
 
5,99 zł najniższa cena

0,08 kg

74,88 zł/1 kg

5
19
 

0,08 kg

64,88 zł/1 kg

4
75
 

0,1 kg

47,50 zł/1 kg

3
49
 
3,49 zł najniższa cena

0,2 kg

17,45 zł/1 kg

2
39
 

0,18 kg

13,28 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu