ciasto:
krem z cytryn:
beza:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Ucieramy, aż pojawią się okruchy. Dodajemy żółtko oraz wodę i ugniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Możemy oprószyć je mąką, uformować kulkę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku 20 min., aż nieco zbrązowieje.
Przyrządzamy krem: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn przelewamy do rondelka. Dodajemy skórkę z cytryny, wodę i cukier. Zagotowujemy, w trakcie dodając mąkę ziemniaczaną, aby masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki masła. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po chwili dodajemy jajko oraz żółtka i ponownie mieszamy.
Przygotowujemy bezę: białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem. Porcjami dodajemy cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy kolejne 3-4 min.
Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wylewamy na nie masę cytrynową, a następnie wykładamy ubite białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 15-20 min., aż beza się zarumieni. Możemy następnie zmniejszyć moc piekarnika do 60 C i zostawić w nim bezę do wysuszenia na 20 min.
„Czasami mam ochotę na deser à la française. Wówczas moi cukiernicy przyrządzają ciasto, które łączy trzy francuskie frykasy: kruchą tartę, lekki krem i perfekcyjną bezę.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies