Do posmarowania
Podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i drożdże oraz mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy roztopione masło, śmietanę, jajka i mieszamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. W środku każdego z nich umieszczamy porcję konfitury. Formujemy kuleczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach tak, by rosnąc się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do podrośnięcia. Pieczemy bułeczki przez ok. 20 min, do zarumienienia.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies