Zaczynamy od ciasta kruchego. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy na nią zimne masło pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Dodajemy cukier, 2 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na pół, formujemy kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii, cynamon, kardamon i imbir. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie się rozpadną, ale ciągle będą miały kształt kostek. 2 białka jajek, które nam zostały, ubijamy z 50g cukru na lśniącą i puszystą bezę.
Tortownicę ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki ciasto i pomiędzy dwoma arkuszami papieru wałkujemy na dwa placki o średnicy 24cm. Dno tortownicy wykładamy ciastem, wykładamy jabłka, następnie ubitą bezę i kolejny płat ciasta kruchego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175C i pieczemy 1h. Po połowie możemy ciasto przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliło. Ostudzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies