Spód:
Masa twarogowa:
Do dekoracji:
Formę na 12 muffinów wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka kruszymy na drobny pył, a masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Uzyskaną masą wykładamy spody papilotek.
Twaróg sernikowy wykładamy do miski, dodajemy śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, przyprawy korzenne i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka i znów miksujemy do połączenia się składników.
Masę wykładamy na ciasteczkowe spody do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut do ścięcia się masy.
Gdy serniczki stygną, przygotowujemy dekorację: orzechy włoskie i ciasteczka siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z syropem klonowym. Wykładamy po pół łyżeczki masy na upieczone serniczki.
"Człowiek może być mały wzrostem lecz za to wielki duchem i geniuszem. Zupełnie jak mini serniczki –którymi uraczyli mnie moi kucharze – niepozorne, jeśli chodzi o aparycję, lecz wielkie smakiem w każdym okruszku. Polecam na każde święto a przede wszystkim na Boże Narodzenie."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.