Odlewamy szklankę mleka, do rondelka wlewamy pozostałe mleko. Dodajemy mąkę orkiszową i ziemniaczaną, następnie ksylitol, żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Odlane mleko zagotowujemy i wlewamy do mieszaniny mąki z mlekiem. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz pokruszoną chałwę. Tak powstały budyń miksujemy. Gdyby okazał się być za rzadki, gotujemy go jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż nieco zgęstnieje. Wówczas przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
Formę na tartę smarujemy masłem. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy je porcją budyniu (ok. ¼ całości). Później znów układamy herbatniki, smarujemy je budyniem a następnie dżemem. Przykrywamy herbatnikami, smarujemy budyniem i posypujemy żurawiną oraz pokruszonymi orzechami. Na koniec znów układamy herbatniki, wykładamy ostatnią porcję budyniu i wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosa.
Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies