Super zdrowe kulki z komosą, daktylami, owocami goji i nasionami chia

Super zdrowe kulki z komosą, daktylami, owocami goji i nasionami chia
Desery
20-25szt
Łatwe
30min
Ocena 4

Składniki

  • ok. 20 świeżych daktyli
  • 150 g orzechów włoskich Carrefour
  • 100 g suszonej żurawiny Carrefour
  • 100 g komosy ryżowej Bio Carrefour
  • garść orzechów włoskich Carrefour
  • 80 g pestek słonecznika
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ziarna z laski wanilii
  • łyżeczka cynamonu

Krok 1

Daktyle, po usunięciu pestek, zalewamy wodą, czekamy 15 min i odcedzamy. Daktyle i orzechy włoskie blendujemy na gładki mus, następnie dodajemy żurawinę, pestki słonecznika, jagody goji, nasiona chia, ziarna z laski wanilii, cynamon oraz syrop klonowy. Całość dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka pasta i wstawiamy do lodówki, na min. 1 godz., aby nieco stężała. (Jeśli jest za rzadka, dodajemy mielone siemię lniane lub drobno zmielone płatki owsiane.) 

Krok 2

Z masy lepimy kulki. Opcjonalnie obtaczamy je w surowym kakao, wiórkach kokosa lub nasionach chia. Przechowujemy w lodówce.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu