Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką
Desery
16
Średni
2h
Ocena 4

Składniki

Ciasto :

  • 300 gramów mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,75 szklanki cukru pudry
  • 0,75 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 5 sztuk jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 gramów masła
  • 1 kilogram sera twarogowego mielonego
  • 1 opakowanie Budyniu wanilinowego bez cukru WINIARY
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek

Krok 1

Zaczynamy od masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w sporej misce z cukrem i cukrem wanilinowym, a białka ubijamy na pianę w osobnym naczyniu. Do utartych żółtek dodajemy masło i razem miksujemy. Następnie dodajemy ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY (nierozrobiony proszek) i mąkę. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy bakalie.

Krok 2

Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier siekamy z masłem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy je na pół godziny do lodówki, następnie dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wykładamy masę serową i ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 60 minut.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

3
49
 

1 kg

2
89
 

1 kg

14
25
 

0,3 kg

47,50 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

1
29
 

0,035 kg

36,86 zł/1 kg

14
99
 

1 kg

7
69
 

0,15 kg

51,27 zł/1 kg

4
59
 

0,25 kg

18,36 zł/1 kg

3
89
 

0,4 kg

9,73 zł/1 kg

0
49
 

0,016 kg

30,63 zł/1 kg

5
59
 

0,2 kg

27,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy